Mälestise nimi Elamu Tartus Vallikraavi 3, 19.saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Põhisosas klassitsismiperioodil ehitatud klassitsistlike ja historitsistlike detailidega elamu on väheesinev näide 19. sajandi alguse puithoonest Tartu vanalinnas.

Kirjeldus

Hoonel on kõrge äripindadega soklikorruse, kaks täismõõdus elukorrus ja väljaehitatud katusealune. Vundament ja sokkel on ehitatud maakividest ja keraamilistest tellistest. Esimene ja teine korrus on palkidest, välisviimistluseks horisontaalne laudis. 1890. aastal ehitatud läänepoolse trepikoja seinad on ehitatud tellistest. Hoonel on valtsplekist katus. Soklikorruse ühel ruumil on ristvõlvlagi, ülejäänud vahelaed on puidust.
Hoone esifassaad on klassitsistlike detailidega dekoreeritud: jõulise profileeringuga kolmnurksed ja sirged aknakarniisid esimese ja teise korruse kohal, korrustevaheline karniis, liseenid hoone nurkadel. Hilisem on lai katuseuuk.

Ajalugu

Vallikravi 3 maa-ala kuulus kuni 1775. aasta suurtulekahuni linnakindlustuste süsteemi. Pärast tulekahjut kindlustuste edasisest väljaarendamisest loobuti ning Tartu Ülikooli taasavamisel anti Toomemägi ja seda ümbritsevad alad ülikoolile.
Vallikraavi 3 algne kehand ehitati 1804. aastal. 1812. aastal ehitati juurde jõepoolne osa, mis järgib tänava kulgemist. 1889. aastal ehitati hoone kirdepoolsesse nurka juurdeehitus (arh O. Schröder). 1890. aastal ehitati lääne poole kivist trepikoda (arh O. Schröder).