Mälestise nimi Puitelamu Tartus Jakobi 58, 18-19.saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Klassitsistlik puitelamu on iseloomulik näide 19. sajandi puitarhitektuurist. Ühekorruselise viilkatusega elamu tähelepanuväärsemaks elementideks on kolmnurkfrontoon õuepoolsel fassaadil, mille viilul on kaaraken. Esifassaadi kaunistavad akende kohal olevad karniisid ning akende all olevad kassetid, nurgarustika, ehitusaegne peauks.

Kirjeldus

Ühekordne, hooviküljel osaliselt kahekordne elamu on ristkülikukujulise põhiplaaniga, hooviküljel eenduvate trepikodadega ja verandaga. Viilkatusega hoone hoovikülje kagupoolses küljes on kolmnurkfrontoon, mille viilul on kaaraken. Esifassaadi ja idakülje akende kohal on karniisid ning akende all kassetid, hoone tänavapoolsed nurgad on raamistatud rustikaga. Hoonel on säilinud algupärane vertikaalne voodrilaudis kolmnurkfrontoonil. Hoone interjööris on säilinud algupärased klaasidega siseuksed, valgetest kahlitest ahi, profileeritud laekarniis.

Ajalugu

Ülikooli maadest eraldati krunt doktor Lehmannile. Krundiplaani nr 21-25 valmistas 1823.aastal C. Sengenbusch. Plaanile on märgitud hoone asukoht Jakobi tänava poolses küljes. 1878.aastal valmistatud krundiplaanil on elamuhooned Jakobi 58 ja 54 koos krundil olevate kõrvalhoonetega. 1922.aastal ostis Tartu Ülikool G. Georgensonilt kinnistu 167f. Ajalooarhiivis on säilinud hoone põhikorruse plaan, koostajaks arhitekt P. Miller.

insuskaitseseadusest tulenevad kitsendused kehtivad KKT Lisa nr 1 näidatud ulatuses.