Mälestise nimi Puitelamu Tartus Veski 20, 19. saj
Mälestise vana number K

Mälestise tunnus

Elamu on iseloomulik näide 19. sajandi II poolel ehitatud historitsistlikust elamust, mis kuulub stiililiselt ühtsesse ansamblisse kõrvalasuvate hoonetega.

Kirjeldus

Vormilt historitsistliku hoone klassitsistlike joontena tõuseb esile peafassaadi keskosa ärkliga rõhutatud osa, millel on kolmnurkviiluga frontoon ning akendel olevad karniisid. Hoonet ilmestavad nurgaliseenid, korruste vaheline simss ja karniis.
Algseltki üürikorteritega elamu jaotati 1959. aasta projekti põhjal tubade jagamisega veelgi suurema arvu leibkondade vahel. Nimetatud projektiga muudeti 2/5 varasemast õuepoolsest kolmnurkfrontooni laiusest verandast trepikojaks. Tänaseks on veranda osa täielikult lammutatud. Majal on eterniitkatus, veel 1959. aastal oli majal kivist katusekate.

Ajalugu

19. sajandi keskel kuulus praeguse Veski 20 krunt Tartu Ülikoolile. 1842. aastal oli see veel tühi. Kolmekordne keldriga puidust üürimaja valmis 19. sajandi teisel poolel. Kuna hoonel on klassitsistlikke tunnuseid (eelkõige peafassaadi kolmnurkviiluga frontoon), võib stiilikriitiliselt hoone paigutada pigem 19. sajandi kolmandasse veerandisse kui 19. sajandi viimasesse veerandisse.