Mälestise nimi Puitelamu Tartus Näituse 6, 19.saj.
Mälestise registri number K6980

Mälestise tunnus

19. sajandile tüüpiline puitelamu mis moodustab tervikliku hoovikompleksi koos Näituse 8/Veski 22 hoonetega. Mälestise tunnuseks on 19. sajandist pärinev autentsena säilinud asendiplaan, hoonekehand, katusekuju, välisilme ja originaalkonstruktsioonid.

Kirjeldus

1939. aastal koostatud kinnisvara hindamistabeli alusel on Näituse tn 6 krundil nr 949 asuva palkidest ehitatud pappkatusega hoovimaja tänavapoolses otsas üksik tuba ja aiapoolses otsas kahetoaline korter köögiga. Pööningul veel üksik tuba, mille seisukord jättis soovida. Hoone oli kaetud laudvoodriga, siseseinad ja laed krohvitud. Kahekordne viiluga tänava poole pööratud ristkülikukujulise põhiplaaniga maja hooviküljel on väljaehitisena kahekorruseline eeskoda. Algupäraseid uksi ja aknaid ei ole säilinud. Hoonel on laiad nurgaliseenid, hoovipoolses osas on säilinud kohati algupärast laudist. pärinev L-kujulise põhiplaaniga kahekorruseline puitelamu mis paikneb otsaviiluga tänavajoonel, hoovifassaadiga vastu Näituse 8/Veski 22 elamut ja kõrvalhoonet, moodustades koos viimastega tervikliku, suletud hooviruumi. Elamu on viilkatusega rõhtpalkehitis maakivisoklil, kaetud laudvoodriga. Hoonel on kaks telliskorstent ja lihtsad nelja ruuduga puitaknad. Kahel idakülje aknaaval säilinud varasemad piirdelauad. Lääneküljel kaks sissepääsu koos ühekorruselise puidust eeskojaga.

Ajalugu

Hoone paikneb ülikoolimaadest eraldatud põlisrendikrundil nr 949. Olga Maria Happich'ile kuuluvale krundile nr 949 on koostanud 1908. aastal maamõõtja G. Valdmann krundiplaani. Sel ajal oli tänava nimeks Savi tn. Krundi suuruseks oli 25,5 ruutu, krundil asus kahekordne puust elumaja. O. Happichile kuulus ka kõrvalolev krunt nr 44 (praegune Näituse 8). David Simmi testamendi põhjal omandas krundi 1938. aastal Ester Pehlap (sünd Hecht). 1939.a.hindamisaktis on võrreldud hoonet Näituse 8 elamu seisukorra, detailide ja ehitusstiiliga ning arvatud hoone ehitusajaks 1870-1880-ndate aastate vahemikku.