Mälestise nimi Puitelamu Tartus J.Liivi 3, 1907.a.

Mälestise tunnus

Algupärase fassaadikooriga säilinud historitsistlik hoone. Kahekorruselist viilkatusega elamut ilmestab N-küljel kahekorruseline verandamaht ja algupäraselt säilinud saelõikmustriga aknapiirdelauad. Kahekorruseline puithoone omab ajaloolist ja arhitektuurilist tähtsust Toometaguse hoonestuse kujunemisloos.

Kirjeldus

Kahekorruseline elamu paikneb Tartu vanalinna muinsuskaitsealal. Kahekorruseline rõhtpalkidest ehitatud, viilkatusega hoone on ristküliku kujulise põhiplaaniga. N-küljel on kahekorruselise verandamaht. I korruse veranda on püstlaudisega üle löödud, II korrusel on O-küljel säilinud algupärased verandaaknad. Veranda I ja II korrust eraldab puidust kassetide rida. Hoone põhimahu I ja II korruse vahel jookseb lihtsakujuline simss. Fassaadid on kaetud laia profileeritud laudisega, mis on õlivärviga üle värvitud. Algupärastest detailidest on säilinud katusekarniis, O-küljel ja S-küljel saelõikeornamendiga kaunistatud akende ümbrislauad ja lihtsad laiad nurgaliseenid. Hoone algsed aknad on arvatavasti nõukogude perioodil vahetatud. I korruse akendel on ees puidust luugid. Osa luukidest on tahveldisega, osa on kaetud kalasaba laudisega. Algupäraseid välisuksi ei ole säilinud. Katus on kaetud tsingitud terasplekk-kattega. Trepikojas on säilinud lihtne puutrepp. Krunti piirab metallvõrkaed ja puitlippaed.

Hoone on ehitatud 1907. aastal.

Muinsuskaitseseadusest tulenevad kitsendused kehtivad KKT Lisa nr 1 näidatud ulatuses.