Mälestise nimi Puitelamu Tartus Vallikraavi 8, 19.saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Vanimas osas 19. sajandi algusesse ulatuv hoone on iseloomulik näide ühekordse hoone laienemisest, mis on loetav hoone fassaadidelt. Välisuste näol on hoonel säilinud väheesineva kujundusega avatäited.

Kirjeldus

Pikk kitsas kolmest osast koosnev ristkülikukujulise põhiplaaniga kahekordne puuhoone, mille W-osa on 1907. a. ehitatud tellistest. Krunt vallikraavis kuulus 19. saj. ülikoolile. 1814. oli siia ehitatud ühekordne puumaja (praeguse ehitise krohvitud esimene korrus), mille katusekorruse ehitas pastor Treu 1873. a. hoone keskosas välja (praegune fassaadi teise korruse 3 akna laiune krohvitud osa). Järgnesid 1907 a. tellisest lääneosa juurde ehitamine ja kogu majale II korruse lisamine (teise korruse laudvoodriga osa). Arvatavasti sel ajal lisati ka idapoolne trepikojamaht ja maja sai kaks ilusat praeguseni säilinud neoklassitsistlikku välisust. 1920ndatel aastatel asus hoone vanemas osas Roman Gutmani šokolaadivabrik, tellisosas kommipood ning teisel korrusel olid eluruumid. Hoone nurgaosas paikneb praegu köösneritöökoda. Kiviosa aknal on rõhutatud sillus. Alumisel korrusel on akendel hilisemad luugid.

Ajalugu

Tegemist on mitmes jaos ehitatud hoonega, esimene etapp 1814. aastal, järgnevat kuni 20. sajandi alguseni välja.