Mälestise nimi Elamu (kliinikuhoone) Tartus, 19/20. saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mitmes osas ehitatud kompleks on iseloomulik näide historitsistlikust ja traditsionalistlikust arhitektuurist.

Kirjeldus

Haigla on mitmest liidetud osast koosnev kahekordne hoone. Peafassaadi kaunistavad rõht- ja püstivoodri vaheldumine, peaukse juures eenduv risaliit kolmnurkviiluga. II korrusel on metallvõrega rõdu. Läänepoolne fassaad on kaunistatud puulõikeornamentidega. Vaatamata paljudele ümber- ja juurdeehitustele on säilitatud eelnevat arhitektuuri stiili.

Ajalugu

Hoone paikneb 19. saj. ülikoolile kuulunud krundil ja see oli osa Oettingenide suguvõsale kuulunud Vallikraavi ja Tiigi tänavate vahelisest krundist. 1873. a. ehitati krundi sügavusse esimene puust, saelõikeornamendiga kaunistatud elumaja. 1892. a. omandas krundi dr. Faure, kes asutas hoones kirurgilise erakliiniku. 1923. a. omandas krundi H. Nieländer, kes asutas võõrastemaja "Grand Hotell ". 1966. a. kolis majja Onkoloogia dispanser.
Hiljem haiglahooneks kohandatud elamu projekteeris 1873. aastal F. Hübbe. Hoone paiknes krundi sügavuses. Krundi tänavapoolsele küljele jäi väiksem ühekorruseline kõrvalhoone. 1892. aastal ehitati O. Schröderi projekti põhjal trepp ja juurdeehitus ning kompleksis avati kirurgia erakliinik. 1898. aastal liideti haiglahoonega teine maja ja aasta hiljem valmis W. Schillingu projekti põhjal juurdeehitus. 1948 tehti majas kapitaalremont ja 1967. aastal radioloogia osakonna juurdeehitus.