Mälestise nimi Puitelamu Tartus Vallikraavi 21, 19. saj

Menetleja: Kultuuriväärtuste teenistuse juhataja-muinsuskaitse peaspetsialist, Egle Tamm

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Historitsistlik elamu-tõllakuur on iseloomulik näide 19. sajandi teise poole puitarhitektuurist.

Kirjeldus

Tegu on historitsistliku hoonega, mis ehitati elukorteriga abihooneks, hoone lääneküljel asuvad puidust kuurid, millest üks on põlenud. Maja esimene korrus on osaliselt tellistest, pool esimesest korrusest ning teine korrus on puidust. Algselt oli rõdu kogu teise korruse pikkune. Hiljem on kinni ehitatud ka tõllakuuri viinud suur kahepoolne uks ning lammutatud idaküljel asunud eeskoda.

Ajalugu

Elamu on 1872 aastal valminud, seal asus ka tõllakuur. 1951 aasta plaanil on veel näha hoone, mis asus olemasoleva maja põhjaküljel, kuid see on praeguseks lammutatud, säilinud on vaid osa vana hoone maakivi- ja tellismüürist.