Mälestise nimi korp. "Neobaltia" konvendihoone Tartus Kastani 1, 1902. a
Mälestise vana number 42K

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Klubihoone, Konvendihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Juugend- ja heimatkunsti joontega konvendihoone on 20. sajandi alguse arhitektuurikeele iseloomulik näide ja tunnustatud arhitekti R. M. von Engelhardti loomingu näide. Hoone iseloomulikeks-väärtuslikeks tunnusteks on algne kehand-konstruktsioonid, arhitektuurne ilme hästi säilinud välis- ja sisedetailide näol ning plaanilahendus.

Kirjeldus

Tartu Neobaltia hoone on sajandivahetuse villaarhitektuuri näide. Hoone on rõhutatult asümmeetriline. Jälgides saksa heimatstiilis villa traditsiooni, kus dekoor on laenatud saksa renessanssarhitektuurist: kõrge maakivi sokkel, dekoratiivne sõrestikkonstruktsioon, kaarakende ja konsoolidele toetuva räästaga loodetorn, sammastele toetuv varikatus ümarkaarse peaukse ees. Hoone idaküljel eendub pilastrite ja puitkaartega kaunistatud veranda. Akende raamistus on rikkaliku puulõikeornamendiga, osaliselt kasutatakse ka juugendlikku ruudjaotust.

Ajalugu

Hoone ehitati üliõpilaskorporatsioon „Neobaltia“ konvendimajaks arhitekt R. von Engelhardti 1902. aastal valminud projekti järgi. Peatrepilt pääses avarasse vestibüüli, kust avanesid uksed konvendiruumidesse. Suure osa hoonest hõlmas läbi kahe korruse ulatuv saal muusikarõduga. Teisel korrusel paiknes muu hulgas ruumikas raamatukogu koos lugemistoaga. Aed kavandati 1903. aastal W. von Engelhardti poolt. Pärast Teist maailmasõda muudeti siseruumide jaotust. Praegu kuulub hoone Saksa Instituudile.

Lisa 1 mälestise asukoha skeem ja Kastani tänava kinnismälestiste ühise kaitsevööndi ulatus.