Mälestise nimi Puitelamu Tartus Kastani 19, 1901-1907.a.
Mälestise vana number K

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

20.sajandi algusest pärinev eklektiline puitelamu (hoovielamu), Tartu puitarhitektuuri väljapaistev näide. Mälestise tunnusteks on hoone terviklikult säilinud algupärane välisilme, algupärased ehituskonstruktsioonid ning eksterjööri- jainterjööriosad, sealhulgas algupärased avatäited, nende sulused ja ehisraamistus, telliskorstnad, ahjud, siseuksed ja muud detailid.

Kirjeldus

Orienteeritud otsaviiluga Kastani tänava poole. Avatud fassaadiga ida ja lõuna- ning lääneküljele, põhja- ja osaliselt lääneküljeks on tellistest tulemüür. Esimese korruse fassaadipinnad on osalt krohvitud, ülejäänud osa teine korrus kaetud profileeritud rõhtlaudvoodriga. Lõunaküljel polügonaalne erkerimaht ja kahekorruseline verandaväljaehitus. Hoonel on dekoratiivse kujundusega algupärased välisuksed ja aknad dekoratiivse kujundusega ehisraamistuses. Nurkadel puitkvaaderdus. Dekoratiivse kujundusega algupärased korstnapitsid, räästasarikad ja puitdekoorielemendid katuseviilul.

Ajalugu

20.sajandi alguset pärinev kahekorriuseline hoovielamu, mis paikneb Kastani 17/21 hoovil ja moodustab miljöölise tervikkompleksi Kastani 17 elamu ja Kastani 21 hoovielamuga.