Mälestise nimi Puitelamu Tartus Emajõe 6, 1913. a

20. saj. algusest pärinev hoone on iseloomulik näide juugendstiilis ehitatud elamust.

Kirjeldus

Kavandati juugendliku fassaadilahendusega kahekorruseline hoone, mille fassaadi kaunistab II korruse veidi eenduv erker koos murdjoonelise viiluga. Viilule kavandati metallvõrega rõdu. Aknad kavandati juugendliku ruudujaotusega. Emajõe 6 hoone on ristkülikukujulise põhiplaaniga kahekorruseline maja, mille hooviküljel on laudvoodriga kaetud juurdeehitis. S-nurgas liitub hoonele Emajõe 7 elamu. Aknaid ja välisust ümbritseb eenduv krohviraamistus. Korruste vahelised pinnad on jaotatud erineva faktuuriga krohvikassettideks, räästa all jookseb profileeritud karniis. Aknad framuugiosa väikesteks ruutudeks jaotatud. Kahetiivaline juugendliku peaukse valgmikuosa on väikesteks ruutudeks jaotatud, nende all hammaslõikeline friis. Hooviküljel on lihtne hilisem tahveluks.

Ajalugu

1882.a. R. Rechi koostatud krundi plaani järgi oli kr 209 eraldatud Jaani kiriku rendimaadest ja vaestekassa maadest. 1760-ndate aastate plaanil on kinnistul nr 141 elamu Emajõe kaldal koos juurdeehitusega ja kaks kõrvalhoonet hoovil. 1814 kuulus krunt Mika Sacharowile. 1866. aastal müüsid Sacharowi pärijad krundi H. Birgile. 1877. a. sõlmitud kindlustuslepingus on kirjas, et Emajõe tänava ääres asus puust, pappkatusega 1 ½ korruseline palkidest elamu. 1904. a. muudeti elamu fassaadi O. Schröderi projekti alusel. 1914 põlesid kõik krundil olnud hooned maha. 1914.a. palusid Birkid linnavalitsuselt luba uue 2-korruselise elamu ehitamiseks. Projekti koostas ehitusinsener M. Raud.