Mälestise nimi Tartu Raadi kalmistu C.Arraku kabel, 1903. a

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kabel, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Ehitusperioodid, 1841-1917.

20. saj. algul neogooti stiilis ehitatud kabelihoone on kalmistuarhitektuuri iseloomulik näide.

Kirjeldus

Neogooti stiilis kabeli seinad on ehitatud keraamilistest tellistest. Ristkülikukujulise põhiplaaniga hoone katuseviilud on laotud kõrgete astmeliste parapettidega. Esifassaadi viilust tõuseb neogooti stiilis torn, katuse nurkades on väiksemad tornikesed. Hoone katus on kaetud tsinkplekiga, räästa all on jõuline profileeritud karniis ning selle all erineva kujundusega simsid. Fassaadide nurkades on tugipiilarid, eenduva sokli ülaosa raamistab profileeritud simss.
Hoone ukse- ja aknaavad on laotud teravkaarse sillusega. Välisukse ja akende sepisvõrede kujunduses on kasutatud taimemotiive. Akende sepisvõrede alaosad on kujundatud lihtsavormilisena, ülaosas kaunistatud taimemotiividega. Kahetiivalise, metallist välisuks on alumiste tahveldiste keskosas on taimemotiiviga kaunistused, uksetiibade ülaosas ažuurne sepis. Ukse valgmik on kaunistatud samuti sümmeetrilise taimemotiivis sepisena, mille ülaosas paikneb puto.

Ajalugu

Pärast Katariina II ukaasi kirikutesse ja linnades ning külades asuvatesse surnuaedadesse matmise keelustamise kohta, rajati 1773.a. Raadile Jaani kiriku saksa- ja eesti koguduste ning vene kiriku kalmistud. Eesti koguduse kalmistule maeti nii linna - kui ka maakoguduse liikmeid. 1841.a. valmis Jaani kiriku eesti kogudusele uus Maarja kirik Pepleri tänavale (kirik sai kannatada II Maailmasõjas). Maarja kirikusse kuulusid põhiliselt eesti maakoguduse liikmed. 1869.a. eraldus Jaani kirikust ka Peetri kogudus, kuhu kuulusid linnakodanikud. Kirik Puiestee tänavale valmis 1884.aastal. Raadi eesti koguduse kalmistu vanem osa anti Peetri kirikule.
K. Arraku kabel Peetri kalmistul on ehitatud 1903. aastal.