Mälestise nimi Ridaelamu Tartus Aardla 17, 1927-1928. a

Mälestise tunnus

Terviklikult säilinud põhikonstruktsioonidega hoone on tänapäeval üldlevinud ridaelamu varane eelkäija, mis osutab sotsiaalsele reformimeelsusele, luues sümbioosi kortermajast ja eramust. Teostatud lahendus on arhitektuurselt iseloomulik ja heal tasemel näide 1920. aastate lõpu ja 1930. aastate puitarhitektuurist.

Kirjeldus

Viilkatusega, sõrestikkonstruktsioonis puithoone välisviimistluse iseloomustavaks elemendiks on vertikaalselt paigaldatud lihtne hööveldamata puitlaudis. Laudade liitekohad on pealt kaetud kitsa katteliistuga. Esifassaadil on I ja II korrust eraldav lihtne simss. Ehitusaegsete välisuste kohal olev valgmikaken oli kujundatud juugendperioodile iseloomuliku diagonaalse prossijaotusega.
Ridamajas kõrvuti asetsevad 4 korterit olid ühtse planeeringuga. I korrusel köök ja tuba, II korrusele oli elanikel endil võimalik välja ehitada magamistuba, mis jäi kõigis korterites algselt teostamata. Katusekorrus ehitati välja alles 1950-ndatel aastatel. II korruse sissepääsude tarvis ehitati elamu otstesse trepikojad. Iga korteri sissepääsu ette ehitati väike terrass ning iga korteri juurde kuulus aiamaa ja abihoone.
Hoone sissepääsudega esifassaad on kahekorruseline, tagumise fassaadikülje II korrus on ehitatud katusekorrusena. Tagumise fassaadi katuseküljele on erinevalt Matteuse algprojektist ehitatud katuseuugid. Algselt savikividega kaetud katus on hiljem asendatud eterniitplaatidega.
Hoonel ei ole säilinud ehitusaegseid aknaid. Hoone siseruumides on säilinud algseid siseuksi koos piitadega, aknalaudu.

Ajalugu

Ropka tööstusrajooni lähedal asuv, algselt neljast ridamajast koosnenud gruppi kuuluv hoone. Säilinud on kolm maja, millest Aardla 17 ja 19 asuvad ühel kinnistul. Hoonete valmimisaastad on 1929-1932. Projekti autoriks on arhitekt Arnold Matteus. Hoone ehitusprojekt on säilinud, ümberehitusprojekt aga mitte. Võrreldes hoone ehitusprojekti ja 1964. aastast pärinevat inventariseerimisjoonist nähtub, et hoone aknad ja terrassipiirded ei valmistatud ehitusprojekti järgi.

Muinsuskaitseseadusest tulenevad kitsendused kehtivad KKT Lisa nr 1 näidatud ulatuses.