Mälestise nimi Elamu Elvas Supelranna 25, 1920.-1930. aastad

Mälestise tunnus

Elamu Elvas Supelranna 25 on ajastuomane ja hästisäilinud suvituspiirkonna suvemaja näide, mis edastab hästi Elva suvitusarhitektuuri iseloomu.

Kirjeldus

Hoone kahekorruselisele põhimahule liitub edela osas ühekorruseline veranda. Puithoonet katab poolkelpkatus. Hoonel on säilinud algupärane maht ja osaliselt algupärane puitdekoor.

Asukoha kirjeldus

Mälestis Asub Elva linnas, Verevi järve idakaldal. Hoonet ümbritseb kõrghaljastus, mistõttu on mälestise vaadeldavus piiratud. Hoone paikneb krundi põhjaosas, krundi sügavuses. Hoonest lääne poole jääb mälestis Elmu Elvas Supelranna 27, 1920.-1930. aastad (reg-nr 7146).

Ajalugu

19. sajandi lõpul ja 20. sajandi alguses hakkas Elvast kujunema hinnatud suvituspaik ning Verevi järve äärde kerkis Tartu Ülikooli professorite suvilate piirkond, mida hakati kutsuma professorite linnaosaks. 1920-1930 ehitati teiste hoonete hulgas ka Supelranna 25 asuv suvemaja.

Allikad

Raudvassar, Inga. Muinsuskaitseameti eksperdihinnang Elva linna kultuurimälestiste kaitsevööndite muutmine ja Elva Metsakalmistu (reg nr 4234) piiri määramine. Tartu. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal