Mälestise nimi Alatskivi mõisa piirdeaed väravaehitisega, 19. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi mõisakompleksi iseloomulik rajatis, ajastu mõisaarhitektuuri väljapaistev näide ja mõisakompleksi osa. Mälestise tunnuseks on hoone ja rajatise algupärane arhitektuurne ilme ja säilinud ehituskonstruktsioonid.

Kirjeldus

Väravaehitis on väike krohvimata tellishoone, mis kaetud kõrge kelpkatusega. Hoone nurgad on alaosas ümardatud, historitsismile isleoomuliku arhitektuurse vormistusega. Keskel on läbiv, ristvõlviga ja tellissillustega väravaava. Algne sepisdetailidega massiivne putvärav on kaduma läinud, säilinud on väravahinged. Peahoone esist väljakut ja pargiosa piirav piirdeaed on ca 1,8 -2,4 m kõrgune lõhutud maakividest piirdemüür lubimörtseotisel. Nõlvadel on müürid laotud astangulisena. Müürid on osaliselt kaetud S-kivist kaldkatusega, kaldega sisekülje suunas.

Ehitatud 1880. a-tel.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestiste ühine kaitsevöönd on määratud Kultuuriministri 13. juuli 2006. a käskkirjaga nr 218 "Kultuurimälestistele kaitsevööndite määramine" (RTL, 26.07.2006, 59, 1086) vastavalt lisatud skeemile (Lisa 3).