Mälestise nimi Alatskivi mõisa sepikoda, 19. saj
Mälestise vana number K

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Iseloomulik mõisa majandushoone mis moodustab osa sel ajal väljaehitatud mõisahoonete kompleksist. Mälestise tunnuseks on hoone algupärane arhitektuurne ilme ja plaanilahendus, kõik säilinud algupärased ehituskonstruktsioonid, fassaadikujunduse elemendid ja detailid, avatäidete ja teiste hooneosade algupärane kuju.

Kirjeldus

19. sajandil rajatud suurem, krohvimata maakivist ja tellistest mõisa majandushoone, nurkade kvaaderdus, avade ümbruse vormistus, korstnad ja räästakarniis on laotud punastest tellistest. Hoone mõlemal otsaküljel on kõrged maakivist fassaadiviilud, milles tellisraamistuses kitsad aknaavad ja mille ülaosa kroonib punasest tellisest kõrge korstnapiip. Kolmas korsten paikneb hoone keskosal. Korstende ülaosa on vormistatud telliskarniisiga. Põhikorruse ukse- akna- ja väravaavad on erineva kujuga kuid sarnases kujunduses. Akendel ja ustel on osaliselt säilinud algupärased puitlengid ja raamistus, esiküljel kahe poolega puidust diagonaallaudise ja sepishingedega värav.

Sepikoda on ehitatud 19. sajandi viimasel veerandil.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestiste ühine kaitsevöönd on määratud Kultuuriministri 13. juuli 2006. a käskkirjaga nr 218 "Kultuurimälestistele kaitsevööndite määramine" (RTL, 26.07.2006, 59, 1086) vastavalt lisatud skeemile (Lisa 3).