Mälestise nimi Alatskivi mõisa moonamaja 3, 19. saj
Mälestise vana number K

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mälestis on 19. sajandi neljandale veerandil rajatud mõisa hoonete kompleksi kuuluva eluhoone iseloomulik näide, mis oma hästisäilinud algupärase ilmega peegeldab ajastupärast mõisatööliste eluolu.

Kirjeldus

Alatskivi mõisa moonamaja 3 on viilkatusega maakividest ja tellistest hoone, majanurkadel ning akende raamistuses on kasutatud telliseid. Hoonel on säilinud algupärane ilme ja plaanilahendus ning ehituskonstruktsioonid. Tänaseks on hoonele lisatud katuseaknad ning vahetatud välja avatäited.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Tartu maakonnas, Alatskivil, Veskiküla tänavas, moodustades ühe ansambli kahe teise moonakamajaga.

Ajalugu

19. sajandi lõpus kujunes Alatskivil välja tähelepanuväärivalt terviklik maastikulis-arhitektuuriline mõisaansambel kauni lossi, kõrvalhoonete ning pargiga. 1920. aastal koostati mõisahoonete nimekiri, milles on loetletud üle 100 ehitise. Tänaseks on hulk hooneid hävinud või ümber ehitatud.

Allikad

Tammert, Raigo jt (1990). Restaureerimise kontseptsioon. Alatskivi puhkuse ja ravi kompleks. Peahoone. Tall-tõllakuur. Juustuköök. Kasutamisettepanek. Köide I. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv P-9256