Mälestise nimi Rannu vasallilinnuse territoorium, 15.-16. saj

Ehitised, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Vasallilinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Mälestise tunnus

Keskaegsed ajaloolist, fortifikatsiooniajaloolist ja arhitektuuriajaloolist väärtust omavad 15. s vasalllinnuse varemed

Kirjeldus

Paiknes lauskjal alal, tugines veekaitsele: teda piirasid N- ja O-küljel paisjärv, S-s ja kohati ka W-s on vallikraavide jälgi. Arvat. oli kastelli tüüpi, kus lisaks maa- ja telliskividest ringmüürile oli vähemalt üks massiivne kivihoone. Müüristik on täielikult hävinud.
Eesti Arhitektuur, K. Alttoa)

Ajalugu

Asus Tartu piiskopkonna W-piiril Võrtsjärve lähistel. Piirkond läänistati 1224 Dolenitele, kes u. 1466 müüsid valduse edasi v. Tiesenhausenitele. 1471 esmamainitud linnus ehitati tõen. 15. s.; võimalik, et üheaegselt läheduses paikneva Rannu kirikuga. Hävis Liivi sõjas.1588. a. jaanuaris rüüstatud vasallilinnus hävis lõplikult 1559. a.

Meedia

Rannu mõisapreili Barbara von Tiesenhauseni traagilisest armuloost on ainet saanud kirjanikud Aino Kallas, Maimu Berg ja Kati Murutar.