Mälestise nimi Vana-Kirepi mõisa alleed ja park 19. saj

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

19. sajandi maastikuarhitektuuri ilmekas näide mis moodustab ühtse terviku mõisakompleksi säilinud hoonete ja rajatistega. Mälestise tunnuseks on 19.sajandile iseloomulik pargistruktuur koos säilinud teedevõrgu, pinnavormide ja haljastusega.

Kirjeldus

Park on keskmise suurusega, selle keskmeks on avaram väljak üksikute puudegruppidega mõisahoone esiküljel, millel osalt vabakujuline kontuur. Peahoone taga suur aed viljapuudega. Puistu on põhiliselt lehtpuupuistu vahtra, pärna ja tammega, esiväljakut ilmestavad suured tammed. Peahoone sissesõidutee ja majanduhoonete vahelisel alal on ümara põhivormiga tiik, mille kaldad kindlustatud maakiviga. Maanteelt suundub mõisa kaks sisesõiduteed, mis on ääritatud pikkade põhiosas pärnadest koosnevate alleedega. Pargi väravas olnud massiivsed krohvitud neljatahulised telliskivitulbad vahevöö ja karniisiga katteplaadiga, külgtahud liigendatud tahvlitega, millest on säilinud ühe tulba alaosa.

Park Vana-Karepi mõisa juurde on rajatud 19. sajandil.