Mälestise nimi Vana-Kirepi mõisa ait-kuivati, 19. saj
Mälestise vana number 270K

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi mõisa majandushoone iseloomulik näide mõisakompleksis. Mälestise tunnusteks on hoone valdavalt autentsena säilinud välisilme, mõisa abihoonele iseloomulik plaanilahendus, arhitektuursed elemendid, kõik algupärased detailid ja ehituskonstruktsioonid

Kirjeldus

Pikk, kolmes järgus ehitatud maakivi- ja tellishoone. Ait on algselt olnud krohvitud ehitus. Talle on ette ehitatud lõhutud maakivist müüridega kolme arkaadiga kaaristu, mille kõrge avaga kaarsilluste kannad ulatuvad maani (ei toetu postidele). Sillused on laotud tellistest ja krohvitud lameda äärisega. Äärmine avadest on kinni laotud. Aidaga tulemüüri abil liidetud tall on pikk lõhutud maakivist krohvimata ehitus. Nelinurksetel akendel ja madala silluskaarega ustel on laiad, lamedad krohviäärised. Hoonet katab ühine poolkelpkatus, katteks oli laast, nüüd asendatud eterniidiga. Räästad on kitsalt üleulatuvad, lahtised sarikajalad kujundatud.

Vana-Kirepi mõisa ait-kuivati pärineb 18-19. sajandi vahetusest.