Mälestise nimi Valguta mõisa viinavabrik, 19.saj.
Mälestise vana number 269K

Seisund: varemestunud

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19/20. sajandi vahetusele iseloomulik mõisa majandushoone. Mälestise tunnuseks on hoone 19. sajandi lõpule iseloomulik välisilme ning algupärased ehituskonstruktsioonid ja detailid.

Kirjeldus

Suur kahekorruseline kõrge viilkatusega krohvimata maakivi- ja tellishoone millel idakelbal kõrge neljatahuline telliskorsten, kummalgi otsaküljel ühepoolse kelbaga maakivist juurdeehitused. Esimese korruse kõrguseni on müürid maakivist, tellistest dekoratiivsete avaümbriste ja nurgakvaadritega, teine korrus ja otsaviilud on tellistest, mida liigendavad ruudukujulised aknaavad. Mõlemal otsaviilul on paariskaaraken ja selle kohal ümaraken. Aknaavadel on jõuline tellisraamistus ja profileeritud tellistest ehisviilud. Idaküljel olnud kunagise juurdeehituse kohal on suur kinnilaotud kaarava. Katuse- ja vahelaekonstruktsioonid on puittaladel. Akendel massiivsed puitlengid.

Ajalugu

Endine mõisa viinavabrik (õllevabrik on ehitatud 19. sajandi lõpukümnendil ning 1930ndatel kohandati hoone siseruumide osas ümber rahvamajaks. Rahvamaja tegitses 1960ndate aastateni. Peale seda kasutati hoonet ka viljakuivatina ent viimastel aastakümnetel seisab kasutuseta ja on väga halvas seisus.