Mälestise nimi Tammistu mõisa piimakoda, 19. saj
Mälestise vana number 266K

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Meierei, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Meierei, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hästi säilinud 19.sajandist pärineva mõisa kõrvalhoone näide mõisakompleksis. Mälestise tunnusteks on hoone autentsena säilinud välisilme, ruumistruktuur ja põhikonstruktsioonid ning algupärased hooneosad ja detailid nii eksterjööris kui interjööris.

Kirjeldus

Ühe- ja osalt kahekorruseline kellerdatud maakivist ja tellistest seintega mõisa abihoone. Hoonel on hästi säilinud tellissillustega aknaavad, akendel 6 ruuduks jaotatud originaalavatäited. Tahutud palkidest katusekonstruktsioonid, vahelaed puittaladel, pööningu seinakonstruktsioonid on vahvärkkonstruktsioonis, tellistäitega. Hoone on keeruka, sopilise ruumilahendusega, kombineeritud on meierei, aida, keldri ja elufunktsioon. Sisetuumides algupärased lihtsad põõnadega lauduksed, tahveluksed, laudpõrandad, puittrepid. Osa meierei vahelaekonstruktsioone ja keldrilagesid on hiljem tugevdatud metalltaladel, hooviküljel osalt hilisem juurdeehitus.

Tammistu mõisa piimakoda on ehitatud 19. sajandil.