Mälestise nimi Tammistu mõisa laut 1, 19. saj
Mälestise vana number 266K

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Laut, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Laut, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi teise poole tüüpiline mõisa abihoone, piirkonna mõisaarhitektuuri iseloomulik näide. Mälestise tunnusteks on hoone algupärane välisilme, säilinud autentsed ehituskonstruktsioonid, detailid ja hooneosad

Kirjeldus

19.sajandi teisest poolest pärinev suurem krohvimata maakivihoone, millel suhteliselt kõrge viilkatus puitkandjatel. Katteks varem olnud tõenäoliselt laast või sindel, praegu eterniit. Hoone nurgakvaaderdus ja avade raamistus on tellistest, avad on tumepunastest tellistest laotud ümarsillusega, mis ülaservas profileeritud. Mõlemal otsaküljel on kahe poolega värav, mille sillus ei ole säilinud, selle kohal viilul lakaluugiava ja ümaraken. Idaküljel liitub hoonega põhihoonega kujunduselt sarnane väiksem hoonemaht, millel jõuline tellistest nurgakvaaderdus on lõunaküljel kaarsillusega väravaava.

Tammistu mõisa laut on ehitatud 19. sajandi II pooles.