Mälestise nimi Rist (aujärjepealne), 19/20.saj. (messing, hõbetatud)
Mälestise vana number 21.III 15 a

Seisund: asukoht tuvastamata

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese.

Mälestise tunnus

19. saj lõpus ja 20. saj alguses vene õigeusu kirikus levinud tööstuslikult toodetud liturgiline ese.

Muinsuskaitse all alates 1988

Tehnika: hõbetatud, kullatud, stantsitud.
Dateering: 20. saj.
Mõõtmed: 29,6 x 17,1 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): ristil on kujutatud ritilöödud Kristust, kelle keha on rippumisest kumerdunud ja ta jalalabad on väljapoole pööratud. Risti ülemine ots ja põikpuu otsad lõpevad kolmeotsaliselt, nende keskel on kujutatud taimornamendist raamitud medaljonides Jumalaema, Juma-Isa ja Ristija Johhannest. Alumine risti ots on ka kolmeotsaline, kuid läheb üle stiliseeritud ornamendiga kaunistatud käepidemeks. Tagumisel küljel on risti keskmes ülestõusnud Kristus ja neljal harul medaljonides evangelistid. Analoogseid liturgilisi esemeid leidub Peterburist ja Moskvast levitatud kataloogikaupade seas 20. saj. alguses.
Koostas: Mari-Liis Paaver, kunstiteadlane