Mälestise nimi Altariümbris, 18.saj. (puit, õlivärv)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega kirikusisustuselement klassitsismiajast 18. sajandi lõpust

Muinsuskaitse all alates 1981 – Võru rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 137

Materjal: puit, pronksvärv, raud, õlivärv.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö, treitud, sepistatud.
Autor, valmistamise koht: -
Dateering: 18. sajandi viimane veerand (arvatavasti 1792-1793), osaliselt 19. sajandi II pool (1860?)
Mõõtmed: ruumi kogulaius ca 6, 5 cm, pilastri laius ca 30 cm, altariaia kõrgus ca 77, 5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kulumist, määrdumist
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Altarilõpmiku kujundus voluutkapiteelidega pilastritega ja kolmnurkfrontoonidega,
sissepääs altariossa käärkambrist ja kirikuvanemate ruumist (ustel sepislukk ja –käepide); altarivõre koosneb 31 madalreljeefse taimdekooriga balustersambast (parempoolsel fotol detailvaade); sein altari kohal tipneb voluutkaunistustega frontooniga, mille keskel Jumala silm aupaistes.
A. Mäevere. EELK Võru Püha Katariina kirik ja kogudus. Võru, 1993, lk. 11: Pearuumi kirdeküljes asub kaarja kujuga, kinnise võrega altariosa. See on ehitatud mõned aastad peale kiriku valmimist. Praeguse kuju saab altariosa alles 1860.a. Altari kohal, sinisel laotusel, kuldses ausäras valvab hoidvalt ja manitsevalt Jumala silm. Kolmnurk selle ümber tähistab Jumala kolmansust, Jumalat kui kõige olemise algust. Altar ise on lihtne, kividest laotud, pealt puitplaadiga kaetud risttahukas...