Mälestise nimi Laevastiku Ohvitseride Maja, 1954. a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Klubihoone, Kultuurimaja, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Silmapaistev stalinistliku neoklassitsismi näide

Kirjeldus

Tegemist on stalinistliku hoonega, mille kujunduses on kasutatud tüüpilisi neoklassitsistlikke tunnuseid. Hoonel on suursugune kolmnurkse frontooniga ning kuue neljatahulise korintose kapiteelide sammastega peafassaad.

Ajalugu

Balti Laevastiku Ohvutseride maja Mere pst. 5 on silmapaistev neoklassitsistlik hoone, kus asub omal ajal Tallinna suurim 1100. kohaline teatrisaal. Hoone ehitati peale II Maailmasõda, kui Tallinnas veel asus Balti Laevastiku Peastaap. Hoone valmis valmis 1954.a. arhitekt A. Kuznetsovi projekti järgi (Военморпроект N28, 1951). Ehitamisel kasutati osaliselt ära selles kohas 1914 .aastast asunud ning viimases sõjas hävinud esinduskino “Grand-Marina” (hiljem “Ars”) ning 19. saj. II p. ehitatud Nikolai Imetegija kiriku kogudusele kuulunud hoone. Laevastiku Ohvitseride maja saali all asub ka Tallinna suurimaid tantsusaale, kus enne sõda oli restoran-kabaree “Must Kass”. Hoone oma aja tipptasemel interjöörides säilib suur sõjamarinistliku teemaline maalidekogu ning saalis sõjalaevastiku teemaline lae ümarplafoon-maal. Praegusel ajal kasutab hoonet Vene Kultuurikeskus. Keldrikorruse ruumid on ümberehitatud restoraniks.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt “Muinsuskaitseseaduse” §25 lõikele 3 ning Tallinna vanalinna muinsuskaitseala põhimääruse punktile nr 18 kaitsevööndit ei ole kehtestatud

Meedia

M.Kalm “ENSV arhitektuur. Metoodiline juhend muinsuskaitseks” Laevastiku Ohvitseride Maja (Vene kultuurikeskus) ehitati pommitatud kino Grand Marina müüridele neid laiendades. Puhas vene stalinism, rikkalikud interjöörid mere temaatikaga.

Meedia

Haldi Ellam. Vene kultuurikeskuse juhid küsivad renoveerimiseks 120 miljonit. - Eesti Päevaleht 18.09.2007