Mälestise nimi Elamu P.Süda t. 15, 20. saj. algus

Süda-Tatari piirkonnale omane jõukamale keskklassile orienteeritud suurte korteritega elamu.

Kirjeldus

Erinevalt teistest selle piirkonna majadest astub hoone P. Süda 15 tänavajoonest tunduvalt tagasi. Selle ette jääb väärtusliku kõrghaljastusega avar eesaed, mis on tänavast eraldatud kauni sepispiirdega. Arvatavasti mingi vanema ehitise konstruktsioone ära kasutades ehitatud püstpalk-hoone kummalgi korrusel oli algselt üks suur korter. Ehitise juures on nii juugendlikke (rõdu rinnatis) kui historitsistlikke (alakorruse ümarkaaraknad) detaile. Tagasihoidlikuma kujundusega hoovikülge elavdab söögitoa ümareend. Hoone interjöörid on valdavalt ümber kujundatud, uksed ja aknad valmistatud endiste eeskujul. Säilinud on algne peatrepp. Seoses naaberhoone ehitusega lammutati ajalooline kõrvalhoone P. Süda tn. 13.

Ajalugu

Hoone on ehitatud insener M. Klibansky poolt signeeritud projekti järgi, E. Boustedti ehitusjärelvalvel, 1913 aastal.

krundi ulatuses