Mälestise nimi Peetri aedlinna kõrgemate ametnike elamu 1915. a

Mälestise tunnus

Eesti üks kaunimaid juugendhistoritsistlikke suvitusvillasid, 20. sajandi alguse puitarhitektuuri meistriteos. Hoone arhitekturi-ajalooline säilivus on esmaklassiline

Kirjeldus

Väga ilus torniga puitvilla asub tänavajoonest eemal, kunagisest suurest park-aiast säilinud puudesalus. On selge, et maja on kavandanud keegi professionaalne arhitekt, arvatavasti mõni Peterburi päritolu meister, kuid praegu pole hoone looja nimi teada. Ehitise üldilmet kujundab aktsendikas nurgatorn, kuurortlikku kergust lisavad suured verandad ja tagakülje tagasiastega terrass. Erilise võlu annab unikaalsele hoonele aga erakordselt lopsakas, fantaasiarikas ja kõrgel tasemel teostaud saelõiketehnikas puitdekoor. Hilisemad juurde- ja ümberehitused on olnud minimaalsed ning ehitise välimust pole need kahjustanud. Siseruumides on säilinud hulk algseid detaile, sealhulgas kauneid ukseklaase, palju erinevaid tahveluksi koos käepidemetega, enamik aknaid koos aknasulustega jne. Terviklikult on säilinud mõlemad trepikäigud, paljudes kõrgetes ruumides peegelvõlvlaed. Kõige väärtuslikumaks interjööridetailiks on aga ühes ülemise korruse korteris säilinud hiigelsuur ja piduliku dekooriga historitsistlik kahhelahi.

Ajalugu

Elanike teada kunagi Narva–Jõesuus suvilaks ehitatud ja 1913-15a. paiku lahtimonteerituna Tallinna toodud ning siin uuesti püstitatud romantilises villas asus Peetri aedlinna kõrgemate ametnike ajutine elamu ja ohvitseride kasiino, hiljem kohaldati hoone mitmekorterilise majana alaliseks elamiseks.