Mälestise nimi Laiarööpmelise raudtee Pääsküla jaamahoone, 1916. a

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajastule iseloomulik tüüpiline raudteearhitektuuri näide.

Kirjeldus

Kahekorruseline, puidust jaamahoone ilmekate originaaldetailide ja viilkatusega. Hoone on kaetud eri tüüpi laudistega, avatäiteid raamistavad saelõikelised dekoratiivlauad. Peasaali ilmet kujundavad telgsümmeetrilise asetusega aknad, samuti on säilinud algsed framuugiga välisuksed. Planeeringuliselt hõlmab enamus hoone sisepinda maja keskosas olev ooteruum, mille kahes küljes paiknevad kassa- ja ametiruumid. Sümmeetrilist põhiplaanile liituvad madalamad mahud mõlemas otsaseinas.

Ajalugu

Hoone rajati 1916. aastal algselt ühekorruselisena. Ehituse käigus lisati teisele korrusele jaamaülema korter. 2017. aasta seisuga on hoone tuntud ja kasutuses ka kui Pääsküla eakate päevakeskus.

Allikad

Väärtnõu ja Ringo Arhitektuuribüroo. (2003) Rekonstrueerimisprojekt. Pääsküla jaamahoone. TKVA Toimik N9-2477
OÜ Stenhus. (2002) Muinsuskaitse eritingimused. Pääsküla jaamahoone, Peeter Suure Merekindluse raudtee. TKVA Toimik N9-1197
OÜ Oma projekt. (2002) Muinsuskaitse eritingimused. Pääsküla jaamahoone. TKVA Toimik N9-1288⁄A