Mälestise nimi Elamu Roosikrantsi t 15, 1912. a

Arhitekt Jacques Rosenbaumi loomingu ilmekas näide, esindusliku juugendliku üürimaja näide.

Kirjeldus

Rikkaliku fassaadikujundusega neljakorruseline katusekorrusega kivimaja sümmeetrilise fassaadi kesktelge rõhutavad kaarjad kivipiiretega rõdud ja lopsakas sujuvavormiline ehisfrontoon suure kaaraknaga. Rohkete ehiselementidega (dekoreeritud kronsteinid, geomeetrilised rõdupiirded, vuugitud liseenid, lõvipead jne.) fassaadi liigendavad kaks jõulist kolme korruse kõrgust kumerat eendit, mille ülaosas on rõdu. Esimesel korrusel asuvad kaupluseruumid, tänava pool suured esinduskorterid ja hoovi pool väiksemad korterid. Plaanilahendus on sümmeetriline, hoone keskel suletud siseõu pääsudega kangialustest esi- ja tagaküljel.

Juugendstiilis üürimaja projekteeris arhitekt Jacques Gustav-Adolf Rosenbaum-Ehrenbush (1878-1944).

Allikad

Hallas, K. Elamu Roosikrantsi tänav 15. [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=176&ItemID=5056 (28.01.2015)