Mälestise nimi Nõmme turuhoone, 1930. a.

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Urve Arukaevu

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Turuhoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Ajastule iseloomulik turuhoone näide, Nõmme ajaloolise keskuse sümbolhoone.

Kirjeldus

3-lööviline, basilikaalse vormi ja astmelise katusega turuhoone, mis paikneb Nõmme keskuses Turu platsi ääres. Nii plaanilahenduselt kui fassaadide paigutuselt on hoone sümmeetrilise lahendusega. Hoone katusemaastik on astmeline. Keskosa kohal on kõrge pagoodilik tsentraaltorn, mille tipus väikesem ventilatsioonitorn. Tiheda ruuduga valgusavad moodustavad katuseräästais valgmike. Hoone sissepääsud asuvad hoone otstes ja peafassaadide keskel. Siseruumi keskmes paiknesid veevõtu kraan, tuletõrje hüdrant ja purskkraan joogivee jaoks; seinte ääres paiknes 30 müügilahtrit. Betoonist valatud põranda põhja- ja lõunapoolne osa olid kellerdatud. Põlengu järgselt ehitati hoone uuesti üles. Algset puitkonstruktsiooni ei taastatud. Säilis puidust voodri ja avatäidetega välisilme, mis taastati originaalprojekti järgi.

Ajalugu

Turuhoone valmis 1930. aastal arhitekt Robert Natus (1890-1950) projekti järgi. Hoone hävis 2009. aastal tulekahjus, kuid taastati juba samal aastal originaaljooniste järgi.

Vikipeedia. Nõmme turuhoone. [www]

Lindmaa, S. (1992) Ajalooline ülevaade. [www]