Mälestise nimi Elamu Tööstuse t 3A, 1922. a

Menetleja: Muinsuskaitse Peaspetsialist, Anett Anton

Arhitekt E. Kühnerti loomingu hästisäilinud näide, moodustades ansambli Tööstuse 3 hoonega.

Kirjeldus

2-korruseline hilisjuugendliku vormikeele ja detailidega keldri- ja katusekorrusega puidust korterelamu. Fassaadidel on säilinud algne puitdekoor ja dekoratiivne jaotus puidu ja pitskrohvipinnaga. Hoonel on kõrge viilkatus (algselt kivikattega, hetkel eterniit), räästatõstjatega ja ehitusaegsete profileeritud sarika- ja müürilati otstega. Viil on kujundatud dekoratiivse vahvärkseinana, puitelementidega rõhutatud ja ülalt kaetud kaarjate otstega vertikaalse laudisega. Otsaseinas on vahelaetalade otsad dekoratiivselt kujundatud ja seinapinnast välja toodud. Seina faktuurset krohvipinda ilmestavad ka akende piirdelauad. Tähelepanuväärsed on algsed ornamentaalse dekooriga välisuksed ja enamik aknaid, sh peatrepikoja kaksikaken dekoratiivse puidust vahesambaga. Mahuliselt on hoone peasissepääsu suhtes üldjoontes sümmeetriline, ainult puitpiirdega õuetrepi maht (praegu laudisega suletud, algselt lahtine) ja tänavapoolne erkeri maht eenduvad. Detailid on enamasti säilinud (sh mõned algsetest tahulistest vihmaveelehtritest ja skulptuurselt mõjuvad korstnad). Interjööris on säilinud mitmed erineva kujundusega siseuksed, millest peatrepikoja korterite välisuksed sarnanevad dekoorilt välisustega. Säilinud on trepikodade lahendus: paeastmetega alumised marsid, trepi puitpiirded, kiviparkett trepimademetel. Ansambliliselt moodustab hoone kõrvalasuva samuti E. Kühnerti projekteeritud Tööstuse 3 hoonega väärtusliku terviku, mille oluline osa on ka tänavapoolne piire.

Ajalugu

Elamu on projekteerinud arhitekt E. Kühnert (1885-1961) 1922. aastal G. Sheeli tellimusel. Tööstuse 3a asuv hoone ei ole oluliselt muutunud võrreldes algse lahendusega. Vähesel määral muutsid plaanilahendust 1941. aasta sisemised ümberehitused.