Mälestise nimi Pangahoone Wismari t 7, 1869, 1914

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Pangahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Algselt arhitekt Ferdinand Kordese 1869.a. projekti järgi aadlielamuks ehitatud neoklassitsistlik hoone, mis 1914.a. pangahooneks ümberehitamise käigus sai juugendliku ilme. Hoones on hästi säilinud palju ehitusaegseid tarindeid ja detaile.

Kirjeldus

Kahekorruselise hoone keskosa rõhutavad lai kolmnurkfrontooniga keskrisaliit ja tugeva etteastega nelja samba ning rõduga portikus. Hiljem lisati hoolene külgrisaliit, mis muutis fassaadi asümmeetriliseks. Fassaadi ehivad juugendrelfeefid ja klassitsistlikud girlandkompositsioonid.

Ajalugu

Endisele muldkindlustuste alale, kunagise Wismari raveliini kohale krahv Ungern-Sternbergi tellimusel arhitekt F. Kordese 1869.a. projekti järgi elamuks ehitatud hoone oli algselt sümmeetrilise, klassitsistliku peafassaadiga. 1914.a. müüsid Ungern-Sternbergid kinnistu, elamu ehitati ümber pangahooneks ja sai juugendlikult asümmeetrilise välisilme (arhitekt M. Betaki). 1919.a. läks Põllutööministeeriumi, 1934.a. Kohtuministeeriumi valdusse. Nõukogude ajal kuulus ENSV Prokuratuurile. Hetkel asub hoones Riigiprokuratuur.

Hoone asub Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal. Eraldi kaitsevööndit ei kehtestata.