Mälestise nimi Rotermanni tehaste leivaaida lõunafassaad aastaarvuga "1904", 1904. a.
Mälestise registri number K8272

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hoone kuulub ajaloolise Rotermanni Leivatehase hoonete ansamblisse ning on hea näide 20. sajandi alguse historitsistlikust tööstusarhitektuurist.

Kirjeldus

Vana leivaait on lihtne paekivist tööstuslik hoone. Lõunafassaad on kolmeteljeline, mille algsel kolmel korrusel on lihtsad ristkülikukujulised aknad, mida raamivad punasest tellisest sillused. Küljefassaadi keskel on sissepääs, sellest ülal, katuseharja all on punastest tellistest ring, mille sees on aastaarv “1904”. Vana katuse viilukuju on vaadeldav, moodne juurdeehitus asetseb vana katuse peal. Juurdeehituse katus on ehitatud sama nurga all, mis oli ka algsel leivaaidal. Juurdeehituse fassaad koosneb roostetatud terasplaatidest ja kolmel teljel paiknevatest korruseid läbivatest akendest. Hoone on väga heas seisukorras.

Asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Kesklinna linnaosas, Rotermanni tn 8. Hoone on osa suuremast kaubanduskeskuse hoonest. Kohe fassaadi vastas on Coca-Cola Plaza kino.

Ajalugu

Rotermanni kvartali alal asutati 19. sajandi lõpul Rotermanni leivatehas ja Roseni piirtuse vabrik. Valdav osa tootmishooneid püstitati hilisel 19. sajandil ja varasel 20. sajandil.
20. sajandi alguses laienes Rotermannide ettevõte hoogsalt. Lisaks leivaaidale, mis valmis 1904, kerkis naabrusesse 1902 aastal kõrge korsten, 1904 aastal valmisid viljaelevaator ja jahuveski, 1905 moodne viiekorruseline kruubiveski hoone. 1908 valmis baltisaksa inseneri Ernst Boustedti projekti järgi soolaladu. Nõukogude ajal tehased natsionaliseeriti ning tehased nimetati ümber V. Kingissepa nimeliseks teraviljakombinaadiks ja Tallinna Piirituse Puhastamise vabrikuks. Kvartalit hakati kaasajastama sajandivahetusel, hoone ehitati ümber Rotermann City OÜ arenduste käigus 2006. aastal HG Arhitektuur arhitektide poolt.