Mälestise nimi Balti Puuvillavabriku koolihoone, 1913. a

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eeslinnade peaspetsialist, Kirsi-Merilin Luik

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Osa Balti Puuvillavabriku ajaloolise töölisasumi mälestiste tervikansamblist, sajandialguse tööliskvartali koolihoone.

Kirjeldus

2-korruseline keldri- ja mansardkorrusega kivist nurgatorniga esinduslikus juugendstiilis fassaadiga koolihoone. Koolihoone fassaadid on lahendatud nn heimatkunstil põhinevas stiilis. Kopli tänava poolsed fassaadid on kahe eenduva külgrisaliitiga, külgfassaadil on polügonaalne nurgatorn. Torniosas ja räästa all on krohvitud pinnad erikujulise reljeefse dekooriga (erikujulised aknaraamistused, nurgatorni ehisväljad). Kivikatusega hoonel on kõrge murtud paekivist sokkel. Trepikoda asub hoone põhjanurgas. Säilinud on paeastmetega trepp, käsipuu ning trepikoja keraamilised põrandaplaadid. Hoone algset plaanilahendust on muudetud ja hetkel on hoones 28 korterit. Hoones on enamuses säilinud ehitusaegsed puidust aknaraamid, aknakermoonid, üksikud ehitusaegsed tahveluksed ja paeastmetega trepid. Hoones on säilinud ka mitmed ehitusaegsed erikujulised puidust siseuksed, samuti Kopli tänava poolse eeskoja profileeritud laekarniis. Hoone omab tähtsust Balti Puuvillavabriku ansambli osana.

Ajalugu

1913. aastal ehitatud koolihoone asub Balti Puuvillavabriku ("Balti Manufaktuur") ajaloolise tehase asula territooriumil. Hoone ehitati endise töölisbarakis paiknenud koolimaja asemele. Ehitusprojekti autoriks oli Jacques Rosenbaum (1978-1944). Algselt sisaldas kaheksa korterit ametnikele, II korrusel kolm klassiruumi, väike saal ja õpetajate tuba ning I korrusel tarbijate ühisuse ruumid (pagar, pood). 1925-1927. aastal kasutati I korruse ruume ambulantsina.