Mälestise nimi Balti Puuvillavabriku asula kirik (Kõikide Kurbade Rõõmu Jumalaema kirik), 1913. a.

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Sakraalhoone, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Balti Puuvillavabriku hoonete ansamblisse kuuluv sakraalehitis.

Kirjeldus

Tegemist on lihtsa põhiplaaniga tüüpilise õigeusukirikuga. Hoone fassaad on liigendatud tellise ning krohvitud seintega, hoone katusel troonib sakraalehitisele tüüpiline tornehitis.

Ajalugu

Tallinna Kõikide Kurbade Rõõmude Jumalaema kirik kuulub Balti Puuvillavabriku hoonetekompleksi koosseisu. Hoone ehitusaeg pole täpselt teada. Kiriku sarnase suurusega hoone on esmakordselt ära näidatud Balti Puuvillavabriku 1913.a plaanidel, mille alusel on hoone dateeritud. Oletatavasti kohandati kirikuks olemasolev hoone, sest hoone orientatsioon ilmakaarte suhtes ei vasta õigeusu kiriku kaanonitele. Kiriku varasematest suurtest ümberehitustest puudub ülevaade. 1960-1970.aa ehitati kiriku eeskoda suuremaks. 1980.a ehitati kirikule abiruumid. 1985.a vaadati kirik üle seoses Eesti apostlik-õigeusu kirikute arhitektuuriajaloolise inventeerimisega. 1997.a oli kirikuhoone arhitektuurimälestiseks tunnistamine osaliselt seotud sooviga säilitada tööstusarhitektuuri suurkompleksi ansambliline terviklikkus. 1950-1980.aa tehtud juurdeehitused ei moonutanud olulisest ajaloolist kirikut. 1998.a arh N. Jakobišvili ümberehitusprojektiga muudeti kiriku pearuumi mahuline lahenduse ning ehitati pearuumi markeeriv kõrgem nelitise-osa, mis krooniti sihvaka polügonaalse tambuuri ja sibulakujulise keskkupliga. 1999.a likvideeriti 1998.a tehtud ümberehitused. 2006.a rekonstrueeriti altariseina keskmise ava ülemine osa ümarkaarseks.

Arhiivimaterjalid TKVA-s

(2006) N. Mäger. Sitsi tn 15A, Tallinn Kõikide Kurbade Rõõmude Jumalaema õigeusu kiriku ja piirdeaia viimistlus ja värvilahenduse projekt. TLPA MO n. 9, s. 4462
(2006) N. Mäger. Sitsi tn 15A, Tallinn Kõikide Kurbade Rõõmude Jumalaema õigeusu kiriku altari ukseava rekonstruktsiooni projekt. TLPA MO n. 9, s. 4439
(2006) A. Pantelejev. Sitsi tn 15A, Tallinn Kõikide Kurbade Rõõmude Jumalaema õigeusu kirik muinsuskaitse eritingimused. TLPA MO n. 9, s. 3774
(1999) I. Punger. Tallinn, Sitsi tn 15A. Välisviimistluspass. TLPA MO n.5, s.342C
(1999) A. Gekker. Tallinn, Sitsi tn 15A. Kiriku remondiprojekti arhitektuur-ehituslik osa AE-2. TLPA MO n.5, s.342B
(1999) N. Jakobišvili. Tallinn, Sitsi tn 15A krundil kabel-kiriku ümberehitusprojekt ja Vaestekodu projekt (muinsuskaitseinspektsioon ei kooskõlastanud). TLPA MO n.5, s.342
(1999) A. Pantelejev. Tallinn, Sitsi tn 15A Arhitektuuriajaloolised eritingimused. TLPA MO n.5, s.341
(1980) O. Nõmmik. Kiriku juurdeehituse ja rekonstrueerimisprojekt. TLPA MO n. 5, s. 340B