Mälestise nimi Balti Puuvillavabriku asula saun, 1901-1905

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Saun, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Osa Balti Puuvillavabriku ajaloolise töölisasumi mälestiste tervikansamblist, sajandialguse tööliskvartali abihoone kui hoone tüübi ilmekas näide.

Kirjeldus

1-korruselisel hoonel on paekivist vundamendid, välis- ja kandeseinad, katus on plekist. Vahelaed on raudbetoonist ning katusekandjateks on puitsarikad. Akendele on iseloomulik kaarjas kontuur ülemises osas. Krunti ümbritsevad elamud ja Balti Puuvillavabriku asula kirik (Kõikide Kurbade Rõõmu Jumalaema kirik). Siseplaneeringus on säilinud mitu metallkonstruktsioonis täispuidust astmetega treppi.

Ajalugu

Hoone rajati algselt Balti Puuvillavabriku ("Balti Manufaktuur") saunaks. Nõukogude ajal oli hoone EKP kasutuses. Taasiseseisvuse ajal on hoonet kasutatud kauplusena. 1997. aastal on teostatud hoone ümber- ja juurdeehitus. Hoone välisfassaad on säilinud algsel kujul, vaid osa väravaid ja aknaid on kinni müüritud nissideks ning muudetud on akna ruudustikke. Hoone siseplaneering on muutunud vastavalt hoone kasutajate tehnoloogilistele vajadustele.