8314 Saarde kalmistu • Mälestised

Autor Tarvi Sits

2012 nr 16-PärM-Ajal.

Inspekteerimised

Kirjeldused

Liik: Mälestise ajalugu

1690.a. asutati Saarde kalmistu kiriku ümber olevale platsile ja 1773.a. paigutati tema praegusesse asukohta. Aja jooksul on kalmistut mitmel korral laiendatud (nt 1820, 1852, 1888, 1908, 1925).

Sisestatud: 12.10.2006

Liik: Mälestise kirjeldus

Kalmistu paikneb Pärnumaal, Kilingi-Nõmme linna lõunaserval. Kalm istu üldpindala on 7,56 ha.
Kalmistu välispiirdeks on idast, peaaegu kogu ulatuses põhjast ja lõunast osaliselt säilinuna ka läänest - maakivimüüritis-kuhjatis, kõrgusega 0,4-1,2 m.
Kalmistul on idaküljel neli väravat: neljapostiline - 2 graniitposti kõrgusega 1,7 m, avaga 2,2 m, vahel sepisvõred ja 2 graniitposti kõrgusega 1,2 m, avadega 1,0 m, võredeta; kolmepostiline - 2 silikaatposti kõrgusega 2,2 m, ristlõige 0,8*0,8 m, avaga 2,2 m, suletavad hilisema perioodi keevisväravatega; selle värava ühel küljel on betoonist koonusjas jalgvärava post kõrgusega 1,4 m, avaga 1,0 m, võreta; "kabelivärav" - 2 koonusjat betoonpoisti kõrgusega 1,2 m, avaga 1,0 m, võreta; "linnavärav" - 2 koonusjat betoonposti kõrgusega 1,2 m, avaga 1,0 m, võreta. Idaküljel on läbikäiguna kasutatav ka ava müüritises.
Lõunaküljel on kaks väravat: 2 betoonposti, võreta; 2 silikaatposti jäänused, võreta. Põhjaküljel on kahe-, lõunaküljel ühe värava jäänused.
Kalmistul on krohvitud ja lubjatud kabel, mõõtudega 9,0*6,0*6,5 m. Kalmistul on korralik betoonist alusel ja puidust ülaosaga välikantsel. Kalmistul on kaev ja puit-DC
Vanemad kui II maailmasõjalõpp hauatähised ja piirded: metallhauatähised -588, sh sepised -214; sepisaiad -53; kivist hauatähised -113. Hauakomplekse: ümargraniitpostid + sepiskett 4-kohaline -5, 2-kohaline -3, 6-kohaline -2; graniitpostid + sepiskett 8-kohaline -1, 2-kohaline -3; ümargraniitpost + ümar- või silerauast ühenduslülid -8.

Liik: Mälestise tunnus

Ajastu tüüpiline, hästi säilinud 18-19.s. pärinevate hauatähiste ning jälgitavate piiridega ja järjepidevalt hooldatud kalmistu.