Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Sõjategevuse käigus hukkunute matmispaik.

Kirjeldus

Ühishaud asub Tõstamaa kalmistu vanemas osas, tammedega ümbritsetud alal. Hauaplatsil puudub piire. Platsi tagumises osas asub mälestussammas, asetatuna kõrgemale mullaga kaetud kuhjatisele, mida ümbritseb dolomiidist piire. Mälestusammas on dolomiidist, standardse kujundusega - viisnurk, kiri esiküljel: "IGAVENE AU KANGELASTELE, KES ON LANGENUD LAHINGUIS MEIE KODUMAA VABADUSE JA SÕLTUMATUSE EEST 1941-1945", tagaküljel sama tekst vene keeles. Sammas on rombikujuline kivi laial alusel. Samba mõõtmed: alus 0,12x1,0x1,5 m, kõrgema osa kõrgus 1,4 m, madalama osa kõrgus 1,2 m, laius ülalt 0,8 cm, alt 0,87 m, paksus 0,45 m. Piirde jalamil asteseb punasest graniidist vabakujuline lisatahvel (0,4x0,8x0,2 m) kirjaga: SIIA ON MAETUD 3 NÕUKOGUDE ARMEE JA 6 HÄVITUSPATALJONI VÕITLEJAT ning selle all nimed kirillitsas.

Ühishaud asub Tõstamaa kalmistu vanemas osas.

Hauaplatsile on maetud II maailmasõjas hukkunute säilmed, hauatähis on paigutatud hiljem.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 lg 5 kalmistul paiknevale kinnismälestisele kaitsevööndit ei kehtestata.