Mälestise nimi Maja, kus aastail 1939-1958 elas Mihkel Lüdig

Kultuurilooliselt Eestile olulise isiku elukoht.

Kirjeldus

Kahekorruseline pööninguga rõhtpalkhoone on ehitatud 1880.a. Kaetud rõhkvooderlaudisega, dekoratiivsed elemendid puuduvad, aknad 3-se ruudujaotusega (kapitaalremont 1962.a.) Viilkatus kaetud eterniitkattega. T-kujuline põhiplaan. Hoones 4 korterit, elamispind 167,8 m2.
Majal mälestustahvel eesti- ja venekeelse tekstiga: SELLES MAJAS ELAS JA TÖÖTAS AASTAIL 1939-1958 EESTI NSV RAHVAKUNSTNIK MIHKEL LÜDIG.

Ajalugu

Aastatel 1939-1958 elas majas MIHKEL LÜDIG (9. V 1880 Reiu vald - 7. V 1958 Vändra) Eesti helilooja. Lõpetas Peterburi konservatooriumi L. Homiliuse oreliklassi 1904.a. Õppis samas teooriat ja kompositsiooni N. Rimski-Korsakovi, N. Solovjovi ja A. Glazunovi ning klaverit F. Czerny juures. Oli sajandi alguses Peterburi eesti muusikaelu juht, korraldas 1908.a. Peterburi esimese eesti heliteostest koosneva sümfooniakontserdi. Samal ajal algatas ja juhtis muusikaüritusi ka Eestis (Pärnu laulupäev 1903.a., uue “Vanemuise” avamine 1906.a., Tartu muusikapäev 1909.a., VII üldlaulupidu Tallinnas 1910.a., uue “Endla” teatrihoone avamine 1911.a.). Osales 1919.a. Tallinna Kõrgema Muusikakooli asutamises ning oli aastani 1923.a. selle direktor. Tegutses organisti ja dirigendina.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 lg 1 p 1 on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist ulatudes kinnistutele Vana tn 100 (kü 93101:002:0046) ning Vana tn 96 (kü 93101:002:0046).

- loomingust