Mälestise nimi Lilli (Caroline) Suburgi (1841-1923) haud

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Mälestise tunnus

Kultuurilooliselt olulise isiku - kirjaniku, pedagoogi ning Eesti esimese naisõiguslase viimane puhkepaik.

Kirjeldus

Lilli Suburgi hauaplats asub Vändra vana kalmistu lääneosas välismüüritisest u 15 m põhjapoole. Lisaks Lilli Suburgile on platsile maetud Tomas Suburg (1813-1887) ja Eva Suburg (1818-1891).
Hauaplats on ristküliku kujulise põhiplaaniga, külgede pikkused 6,3 ja 5,3 m. Plats on piiratud graniitalusele toetuva sepisaiaga, kaetud liivaga ning haljastatud sõnajalgade ning hostadega. L.Suburgi hauatähiseks on hallikas-mustast marmorist mäelstussammas (ristathukale toetuv obelisk), mille esiküljel tekst: 1841-1923 LILLI SUBURGILE EESTI NAISED (autor skulptor F.Sannamees). Vanemate haudadel on malmist ristid sünni- ja surmadaatumitega.

Ajalugu

Lilli (Caroline) Suburg sündis 1841. aastal Rõusna mõisas ning suri Valgas 1923. aastal. Oma esmase hariduse omandas ta mõisas aadlipere lastega koos õppides, seejärel aga õppis Pärnu Linna Kõrgemas Tütarlastekoolis. Õige pea peale koduõpetaja kutse omandamist, tunvus Suburg Carl Robert Jakobsoniga ning saab innustust rahvusliikumise ideede levimisele ning avaldab oma esimese raamatu ning asub ka tööle Pärnu Postimehe peatoimetajaks. Tema teenete hulka jäävad veel esimese naisteajakirja väljaandmine ning erakooli loomine eesti soost tütarlastele. Peale surma, 1926. aastal, püstitasid naisorganisatsioonid tema viimasele puhkepaigale Fredi Sannamehe kavandatud hauamonumendi.

Kaitsevööndi ulatus

Muinsuskaitseseaduse § 25 lg 5 kohaselt kalmistul paiknevale kinnismälestisele kaitsevööndit ei kehtestata.