Mälestise nimi Terroriohvrite ühishaud

Terrori läbi hukkunute matmisepaik.

Kirjeldus

Huaplatsi ümbritseb kuusehekk, pügatud. Kaks suurt kuuske. Kivi alles. Hooldatud. Lilled istutatud. Korras.

Kirjeldus

Taluhoonetest edela pool metsa ääres hauaplats, millel on 40x50 cm suurune tumehallist graniidist tahvel tekstiga "ANVELT / KAAREL 1879–1941 / VAMBOLA 1923–1941". Varasemalt on olnud plaat tekstiga „Siia on maetud töötava rahva õiguste eest võitleja / Kaarel Jaani pg. Anvelt / koos poja Vambolaga / keda mõrvasid kohalikud fašistid / 1941 augustis”.

Asukoha kirjeldus

Mahtra-Suurküla asub Juuru –Mahtra –Järlepa - Salutaguse mnt. ääres, Mahtra mõisast 2,5km põhja pool. Tuuleveski tallu suundub tee M-Suurküla autobussipeatusest 0,5km Mahtra(kagu) pool paikneva karjalauda juures. Karjalaudast taluni on 300m. Anveltide haud mälestustahvliga asub talu taga metsa ääres. (Ajaloomälestise pass, koostamise aasta 1975)

Ajalugu

Ühishauda on maetud 16. augustil 1941. aastal maha lastud Kaarel Anvelt ja tema poeg Vambola Anvelt. Tuuleveski talu, mille maadele nad on maetud, oli nende kodutalu.

Mälestise kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates