Mälestise nimi Lelle kalmistu

Mälestise tunnus

Lelle kalmistu on piirkonna ajaloolise väärtusega matmispaik, kuhu on maetud mitmeid paikkonna kultuuriloos tuntud isikuid.

Kirjeldus

Lelle kalmistu on väljanägemiselt sarnane enamike Eesti vanemate surnuaedadega. Kalmistumaa on lainja reljeefiga, pinnamood on pideva langusega lõuna-edela suunas, lääneküljel asub sügav org. Kalmistu on vaid teepoolsest küljest piiratud maakividest müüriga, teistest külgedest ümbritseb kalmistut metsamaa. Surnuaial on ka hulgaliselt kirjadeta hauatähiseid või kustunud tekstiga hauaplaate.

Mälestis asub Rapla maakonnas, Põllu külas, Vändra-Lokuta-Lelle teelt kergesti ligipääsetav.

Ajalugu

Lelle kalmistu on asutatud 1902. aastal. Säilinud on esimene haud, mille hauatähiseks on raudrist. Sellel kalmistuosal on suurem osa matusetalitusi viinud läbi Lelle apostlik-õigeusu preestrid. Uuem kalmistuosa on eraldatud 1959. aastal ning esimene matmine sinna toimus aastal 1960. Uue kalmistuosa pühitsemisel 2000. aastal avati ka mälestuskivi tekstiga „Vaba Eesti eest langenud 1918-1919, 1941-1949“. Lelle kalmistule on maetud mitmed piirkonna kultuuriloos tuntud isikud.

Pohla, A. (2005). Lelle kalmistu inventariseerimine. Aravete. Muinsuskaitseameti arhiiv A-6066