Mälestise nimi Kivi-Vigala kalmistu

Mälestise tunnus

Ajalooline matmispaik ühes iseloomulike kalmerajatiste, inimluude, teaduslikku informatsiooni sisaldav arheoloogilise kultuurkihiga. Kannab endas nii ajaloolist, kunstilist kui miljöölist väärtust.

Kirjeldus

Kalmistu on piiratud paekivimüüriga ning sissepääsuosa markeerivad kaks paekiviposti, mille otsas asetsevad metallist ristikujutised. Sissepääsu raamivatel postidel asuvad lihvitud graniidist tekstitahvlid. Kalmistul leidub mitmeid väärtuslikke kivist hauamonumente, metall- ja kiviriste ning sepistatud hauapiirdeid. Kalmistu on hooldatud.

1838 I surnuaia, väravast algava osa pühitsemine.
1881 II surnuaia, üle oja jätkuva surnuaia osa pühitsemine.
1922 pühitsetakse III maantee äärne surnuaia osa.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestise kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates. Mälestise läbimõõt on 30 m, mille keskpunkt on nähtav Maa-ameti kaardil kultuurimälestiste ja kitsenduste kihil.

Meedia

Velise ja Vigala kalmistud sarnanevad kultuurimälu hoidmise poolest. Maire Kõrver. 28. mai 2011 Nädaline, kultuuripärand.