Mälestise nimi Terroriohvrite ühishaud

Menetleja: Viljandimaa nõunik, Monika Vestman

Teises Maailmasõjas langenute matmispaik.

Kirjeldus

Sõjakalmistu suuruseks on 19x33 m, ala piirab kuusehekk. Keskel ja heki ääres kulgeb liivatatud kõnnitee. Kalmistul on kujundatud 120 hauda. Keskel, heki telgjoonelt 14,26 m kaugusel asub tumedast graniidist mälestussammas, mille jalami mõõtmed on 1,5x2 m. Sambal viisnurk sirbi ja vasara kujutisega ning tekst:” Suures/ Isamaasõjas/ langenud/ Nõukogude armee/ võitlejaile/ бойцам/ советской армии/ павшим в великой/ отечественной/ войне/ 1941-1945 .” Tekst kivil loetav. Samba kõrval asuvad istepingid ja mõlemas ääres kasvab suur kuusk. Kalmistut piirab ida-lõuna suunal mets ja põhja-lääne suunal Mõisaküla kalmistu.

(Kirjelduse koostas Anne Kivi 1998.aastal)

Ajalugu

Teadaolevail andmeil on Mõisaküla kalmistul asuvale terroriohvrite ühishauda maetud 72 II maailmasõja terroriohvrit (tähistatud on 120 hauakohta muru sees oleva plaadiga).