8413 Mõisaküla kalmistu • Mälestised

Vaade kalmistu peaväravale Mõisaküla- Jäärja teelt Foto Anne Kivi 30.07.2013 Vaade kalmistu kesksele kõnniteele Foto Anne Kivi 30.07.2013 Vaade kalmistu  II sissepääsule Mõisaküla- Jäärja teelt Foto Anne Kivi 30.07.2013 Vaade  Mõisaküla kalmistule Foto Anne Kivi 30.07.2013 Vaade  Mõisaküla kalmistule Foto Anne Kivi 30.07.2013
Mälestise nimi Mõisaküla kalmistu
Mälestise registri number 8413 Mälestise vana number -
Registreeritud Kinnismälestis Liigitus ajaloomälestis
Koosseis
Katastrikood
Aadress
Omanikud/valdajad
Leevendused
Inspekteerimised

Kirjeldused

Liik: Mälestise kirjeldus

Mõisaküla kalmistu asub Mõisaküla linna läänepiiril Umbsoo külas, Karjamaa tänava pikenduselt lähtuva Häädemeeste maanteed pidi linnasildist arvates 500m. Kalmistu paikneb kahel pool teed. Teest lõuna poole jääb kalmistu vanem osa. Uuem (ja peamiselt õigeusksete matmispaigana kasutatav) kalmistu asub põhja pool teed.
Mõisaküla kalmistu üldpindala on 1,94 ha. Kalmistu vanema poole teepoolseks välispiirdeks (põhjapoolsel äärel) on kivimüüritis, kõrgusega ca 1,0 m. Kalmistu vanema poole teistel piiretel on kohati säilinud algselt neid tähistanud kivikuhjatis. Kalmistu uuema poole teepoolseks välispiirdeks on hekk ja teistel külgedel mets. Mõisaküla kalmistul on 2 väravat, mis paiknevad kalmistu vanema poole teeäärsel küljel. Väravad on analoogsed: lubibetoonist, tsementsilekrohviga kaetud postid (1,0x1,0x1,8 m), avaga 4,0 m, postide vahel on hilisema ajajärgu keevisvõred. Kalmistul paiknevad tööriistakuur (4,5x3,0x5,5 m) ja kaev.

(Kirjelduse koostas Anne Kivi 1998.aastal)