Mälestise nimi Vabadussõja mälestusmärk

Eesti iseseisvuse eest langenute mälestuseks püstitatud mälestusmärk

Kirjeldus

2,7 meetrise üldkõrgusega mälestusmärk avati 24.juunil 1932.aastal. Monument koosneb betoonist alusest (73x140x(maapinnal)30 cm), looduslikust graniitkivist ristialusest (suurimad mõõtmed 80x130x124 cm) millele on kinnitatud tumehallist graniidist tahvel (4,5x90x34 cm) tekstiga "Pilistvere kogudus leinab oma poegi kes langesid Ilmasõjas 1914-1918 ja Eesti Vabadussõjas 1918-1920" ja valatud metallist rist (4x120x180 cm) millel tekst "Ja meie peame ka oma elu vendade eest jätma".

(Kirjelduse koostas Anne Kivi 2000. aastal)

Ajalugu

Mälestusmärk avati 1932. aastal ning pühitseti kirikuõpetaja Bernhard Steinbergi poolt. Tegemist on ühena vähestest nõukogude perioodil oma asukohta jäetud Vabadussõja monumendiga.