Mälestise nimi Kõpu kalmistu

Mälestise tunnus

Kõpu kalmistu on piirkonna ajaloolise väärtusega matmispaik, kuhu on maetud mitmed ümbruskonna kultuuri- ja ajaloolise tähtsusega isikud.

Kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 1,87 ha. Kalmistu välispiirdeks on maakivimüür. Kõpu kalmistu kaguküljel on kolm analoogset väravat: silikaatpostid, milledel on hinged, aga võresid vahel pole. Ehitistest on Kõpu kalmistul raiutud maakivist, tellistest piirete ja piilaritega kabel ning puidust tööriistakuur. Vanemad kui II maailmasõja lõpp hauatähised ja piirded on: metalltähised 288, sh sepiseid 89; sepisaiad 20; kivist hauatähised 44.

Kõpu kalmistu asub Viljandi maakonnas, Punakülas, Kõpu-Viljandi ja Kõpu-Vastemõisa teede ristil.

Ajalugu

Kõpu kalmistu rajamisest ei ole palju teada. Surnuaia uus aed koos väravaga tehti aastatel 1999-2000 ja kivimüüritise katuseks laoti Kõpu kiriku renoveerimiselt saadud kiriku vanad katusekivid. Kalmistul paiknevad riikliku kaitse all olev kunstimälestis A. Weizenbergi marmorskulptuur "Naine lillepärjaga" (1915) ja teisi huvitavaid hauakomplekse.

Sala, Maire (2007). Viljandimaa kalmistute lugu. Viljandi