Mälestise nimi Adam Petersoni (1838-1918) haud

19. sajandi ärkamisaegse poliitiku ja kultuuritegelase viimane puhkepaik.

Kirjeldus

Paistu kalmistul asuv Adam Petersoni hauaplats hõlmab 2x2,5 m suuruse ala. Tähiseks on valatud raudrist, millel pronksplaat maetu nime ja eludaatumistega.Risti alus mõõdus 0.43x0.24x0.17, risti kõrgus 1.27, haarade laius 0.72, risti laius 0.14, paksus 0.03. Sisseraiutud tekst:” Adam Peterson/ sünd. 7. märts 1838.a./ surn. 11. dets. 1918.a. „

Ajalugu

Adam Peterson oli ärkamisaja poliitiline tegelane. Tema poliitiline tegevus algas Holstrest vallakirjutajana. Oli 1864a. kaasautor ja rahvale lahedamate olude palvekirja esitaja keiser Aleksander II –le. Mõisteti seetõttu korduvalt asumisele ja vangi. Viimased eluaastad oli p. Tallinna avaliku raamatukogu abijuhataja.
(„Eesti bibliograafiline leksikon”)