Mälestise nimi Suure-Jaani kihelkonnakooli hoone

Ajalooliselt ühiskondlik hoone, mis on mänginud olulist rolli piirkonna hariduselus.

Kirjeldus

Tänavaäärse paigutusega koolihoone oli algselt ühe põhi- ja ärklikorrusega laudvoodriga palkhoone mille arhitektuurses ilmes domineerisid keskne, peafassaadiga samas tasapinnas olev ärkel ja sellest kahel pool sümmeetriliselt paigutatud neli viilkatusega katusärklit. Aknaavad olid kuueruudulised. Peale ümberehitusi lisati hoone kirdeotsa viilkatusega, läbi kahe korruse ulatuv juurdeehitus ning asendati põhikorrusel kuueruudulised aknad üheksaruudulistega. Nõukogude ajal toimunud remontide ja juurdehituste käigus lisandus hoovifassaadile pultkatusega ärkel ning aknaavad said kaheosalise jaotuse. Poolkelpkatuse ja ärklite viilude algset laastukatet asendab praegu eterniit.

(Kirjelduse koostas Anne Kivi 1999. aastal)

Ajalugu

Koolihoone on ehitatud 1901.aastal varasema kihelkonnakooli hoone asemele, vana koolihoone põles 1899a. 1904.a. ehitati juurdeehitus, Hoones teostati nõukogude perioodil mitmeid remondi- ja korrastustöid. Koolis on õpetanud läbi ajaloo mitmed Kappide perekonna liikmed.